ساختمان و راه سازی
ساختِمان یا بنا، سازهای است که برای سکونت و به عنوان سرپناه یا برای کار ساخته میشود که محیط را به دو بخش بیرون و درون تقسیم میکند. ساختمانهایی که از نظر بلندا از اندازه مشخصی بلندتر باشند ساختمان بلندمرتبهگفته میشود. در ایران ساختمان بلندمرتبه طبق مصوبه سال ۱۳۷۷ شورای عالی شهرسازی و معماری به ساختمانهای بالاتر از شش طبقه گفته میشود. ساختمانهای بسیار بلند نیز اصطلاحاً آسمانخراش یا برج نامیده میشوند. به ساختمانهای بزرگ و باارزش قدیمی، بیشتر عِمارَت گفته میشود.
راهسازی، عملیات آمادهسازی جادهای روی زمین با عرضی مشخص است، بهطوریکه روندگان یا وسایل نقلیه بتوانند با گذر از آن، از نقطهای به نقطهٔ دیگر برسند.
عملیات اصلی راهسازی عبارتاند از ساخت اساس، زیراساس و روسازی. جدولکاری و نصب علائم راهنمایی و رانندگی هم در ساخت بسیاری از راهها اجرا میشود. راهسازی، روسازی راه و مهندسی ترابری از جمله تخصصهای مهم یک مهندس عمران، شناخت طرح و محاسبهٔ زیرسازی و روسازی راههاست. بدین منظور، درسهای یادشده برای فراگیری مطلبی نظیر طراحی و اجرای راهها شامل مسیریابی، عملیات خاکی، مشخصهها و طرح هندسی راهها در مسیرهای افقی و قائم، مشخصههای فنی انواع مصالح راه و لایههای مختلف روسازی آن، همچنین روشهای طرح و اجرای روسازیهای شنی و آسفالتی و نیز شبکهٔ هاب حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی و برنامهریزیها و مدیریتهای حمل و نقل ارائه میشوند.
در درس پروژهٔ راهسازی که پس از درسهای راهسازی و مهندسی ترابری ارائه میشود، کاربرد اصول راهسازی در طرح کامل یک راه، از ابتدا تا انتها به همراه رسم نقشهها و محاسبههای مربوط مورد توجه قرار میگیرد. راهسازی یکی از دروس مهم رشتهٔ مهنسی عمران است.
با توجه به روشهای نوین به جای روشهای سنتی در صنعت ساختمان و تعامل رشتههای عمران و پلیمر با یکدیگر میتوان به پیشرفتهای زیادی در صنایع راه و ساختمان دست یافت.
به گزارش اینپیا به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، مسعود جمشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران و دبیر کنفرانس در اولین کنفرانس ملی پلیمر در صنایع راه و ساختمان که امروز در تالار امام خمینی دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد در خصوص محورهای کنفرانس گفت: نقش پلیمر در بتن و محصولات سیمانی، کامپوزیتهای پلیمری، فناوری نانو در پلیمرهای ساختمانی، فناوریهای نوین پلیمری در صنایع راه و ساختمان، استاندارد مقررات ملی و بینالمللی ساختمانی، رنگ و مواد افزودنی، بررسی رفتار پلیمرهای ساختمانی، محیط زیست و توسعه پایدار در صنایع راه و ساختمان، عایقهای حرارتی پلیمری و صرفهجویی در مصرف انرژی محورهای کنفرانس پلیمر است.
وی در خصوص اهداف کنفرانس بیان کرد: تبیین و تقویت جایگاه پلیمر در صنعت ساختمان تبیین جایگاه پلیمر در مقررات ملی ساختمان، تقویت دو رشته بزرگ عمران و پلیمر در سطوح صنعتی و آکادمیک پایهگذاری یک علم بین رشتهای و کاربردی، آزمایشگاه مرجع مصالح ساختمانی پلیمری و جهتدهی به تحقیقات آکادمیک برای رفع نیازهای واقعی صنعت از جمله اهداف این کنفرانس به شمار میآید.
کاربردهای پلیمر در صنعت ساختمان و راه سازی
• عایقهای حرارتی
• عایقهای رطوبتی
• درزگیرها
• سقف کاذب
• نمای بیرونی و داخلی ساختمان
• لولهکشی ساختمان با لولههای پلیمری
• چسب
• رنگ و پوشش
• بتن و کامپوزیتهای سیمانی
• لولههای پلیمری جهت انتقال آب و فاضلاب
• قطعات پلاستیکی و لاستیکی
• ژنوسینتیکها
• قیر و آسفالت
انواع پلیمر ها در ایجاد موارد فوق از قرار زیر میباشد:
۲-۱- گرمانرمها
۲-۱-۱- پلی اتیلن (PE)
این بسپار یکی از شناخته شده ترین گرمانرم ها بوده و کاربردهای متنوعی در صنعت ساختمان دارد. از نظر خواص مکانیکی دارای مقاومت ضربهای خوبی است و از نظر دوام، پایداری شیمیایی خوبی در محدوده دمایی زیاد دارد. همچنین، انبساط حرارتی زیادی دارد و خواص دیالکتریک آن بسیار مناسب است. کاربردهای پلی اتیلن شامل تهیه پوشش برای بتن در زمان عمل آوری آن، ساخت روکش برای محافظت از مواد و ماشین آلات در برابر رطوبت، تولید فراورده های قالبگیری شده مانند مخازن آب و تهیه اقلام رانشگری (اکسترود) شده از جمله لوله های آب سرد میباشد.
۲-۱-۲- پلی وینیل کلرید (PVC)
فراورده های آن تنوع زیادی دارند. مانند سایر بسپارها برای کاربردهای خاص به افزودنی هایی نیاز دارد که عمدهی آنها پایدارکننده های حرارتی، نرمکننده ها و روانسازها هستند. پایداری در برابر سایش، مقاومت مکانیکی خوب، سبکی و دوام از مزایای کلیدی استفاده از PVC در کاربردهای ساختمانی است. به دلیل پایداری در برابر شعله برای کاربردهایی مانند درب و پنجره و پوشش های داخلی عمدتا مشکلی ندارد.
در صورت دارا بودن افزودنی های مناسب، در برابر هوازدگی، پوسیدگی، خوردگی و ضربه پایدار است. از این رو در کاربردهای طولانی مدت برای مصارف بیرونی استفاده میشود که نمونه آن لولههایی با عمر مفید بیش از ۴۰ سال است.
در مقایسه با مصالح دیگری که در ساختمان مصرف میشوند باعث آلودگی محیط زیست نمیشود. همچنین عایق برق مناسبی است و به عنوان ماده ای عالی در کاربردهای برقی نظیر روکش کابل ها مصرف میشود.
تولید فراورده های PVC نیاز به انرژی کمی دارد، در نتیجه در مقایسه با سایر مصالح مشابه هزینه کمتری دارد. ترکیبات آن را میتوان در انواع سخت و نرم و نیز به شکل اسفنج در ساختمان به کار برد. PVC سخت در ساخت پروفیل های درب و پنجره، صفحات (پانل ها) و ورقهای سبک برای سقف، کاربرد دارد.
نوع رانشگری شده برای ساخت لولههای آب سرد، لوله های انتقال آب باران، کانالهای تهویه و کاشی دیوار بهکار میرود. اسفنجهای سخت PVC به صورت هستهی صفحات ساندویچی، بلوکها و عایقهای حرارتی و صوتی بهکار میروند.
PVC نرم به شکل فیلم یا ورق و به صورت رانشگری یا قالبگیری شده استفاده میشود. عمده مصرف آن در تولید پوشش دیوارها، ورقهای بامپوش و کفپوش است.
۲-۱-۳- پلی استایرن (PS)
پلیاستایرن، گرمانرمی است که قابل انطباق با شرایط کاری ویژه میباشد و در نیم قرن گذشته از نظر تجاری به عنوان بسپار مهمی شناخته شده است. در فرایند تولید به دمای نسبتا کمی نیاز دارد و ماده ارزان قیمتی است.
ورقهای ساخته شده از آمیخته ی پلی استایرن با کائوچوهای مصنوعی دارای مقاومت بسیار زیادی در برابر ضربه میباشد. در دمای زیاد مقاومت کمی دارد، اما جمعشدگی آن اندک است.
پلی استایرن جذب آب کم و خواص دیالکتریکی خوبی دارد. عمده مصارف آن در صنایع ساختمانی، ساخت ورق و فراورده های قالبگیری شده و پوشش سامانههای جداکننده است. اسفنج پلی استایرن به طور گستردهای برای کاربردهای عایق حرارتی یا بلوک پرکننده در سامانه های مختلف ساختمانی استفاده میشود. همچنین از این محصول میتوان برای تراز کردن سطوح استفاده کرد.
۲-۱-۴- پلی پروپیلن (PP)
جزء فراورده های نسبتا جدید گرمانرم ها بوده و کاربردهای وسیعی در صنعت ساختمان پیدا کرده است. صرف نظر از پلاستیک های اسفنجی، این بسپار سبکترین گرمانرمی است که بهصورت تجاری در دسترس است.
در مقایسه با پلی اتیلن و پلی استایرن، خواص مکانیکی بهتری دارد، اما نسبت به PVC و آکریلیکها ضعیفتر است. سختی سطح آن عالی است و مقاومت کششی بیشتری از پلیاتیلن پرچگالی (HDPE) دارد. بهدلیل مقاومت حرارتی مناسب، قابلیت کاربرد در دماهای زیاد را دارد.
پلی پروپیلن مقاومت بسیار خوبی در مقابل انواع مواد شیمیایی دارد و خواص دیالکتریک آن نیز مناسب است. فراورده های آن به شکل های مختلفی مانند لوله، ورق و فیلم یا بهصورت قالبگیری شده موجود است. این بسپار جایگزین بسیار خوبی برای آزبست در تولید سیمان های آزبستی و فراوردههای ذیربط است.
۲-۱-۵- آکریلونیتریل بوتادیان استایرن (ABS)
این پلاستیک میتواند به عنوان آلیاژ پلاستیکها و کائوچوهای مصنوعی محسوب شود که به نسبتهای مختلف با یکدیگر مخلوط میشوند. ABS میتواند نسبتهای مختلف کائوچو را داشته باشد، بنابراین گسترهی وسیعی از خواص را شامل میشود.
اما عمدتا سختی، مقاومت ضربهای و مقاومت کششی زیادی دارد. از عمده خصوصیات بازر این بسپار، مقاومت در برابر خراش، سفتی و سختی و راحتی قالبگیری است. همچنین معمولا برای افزایش استحکام با الیاف شیشه تقویت میگردند.
این نوع پلاستیکها دارای مقاومت گرمایی و پایداری ابعادی خوبی هستند. بهعلاوه، پایداری مطلوبی در برابر لکهزایی و پیرش (Aging) دارند، اما در برابر هوازدگی پایداری کمی دارند. جذب آب آنها کم است و در مقایسه با اغلب گرمانرمهای مهندسی از پایداری شیمیایی مطلوبی برخورداراند.
آکریلونیتریل بوتادیان استایرنابتدا بهصورت ورق تولید شده و سپس برای قالبگیری جهت تولید انواع قطعات بهکار میرود. این نوع بسپار در ساخت بدنهی لوازم خانگی، دربهای کشویی، قاب پنجره و ساخت قایقهای کوچک بهکار میرود.
۲-۱-۶- آکریلیک
آکریلیکها، گسترهای از مواد گرمانرم را شامل میشوند که از استرهای اسید آکریلیک و اسید متیل آکریلیک تهیه شدهاند. شکل طبیعی آن بهصورت بلورهای شفاف است. همچنین در انواع مات و تیره رنگ و به شکل میله یا قطعه ای وجود دارد. آکریلیکها در ترکیببندی پوشرنگها و چسبها بهکار میروند و عموما به صورت نامیزه (امولسیون) موجود هستند.
آکریلیکها نسبت مقاومت به وزن زیادی دارند. در دمای معمولی کاملا صلب بوده، اما در دمای ۱۲۰ درجه سانتیگراد نرم میشوند. شکلپذیری بسیار خوبی دارند. مقاومت آنها در برابر هوازدگی عالی است و جذب آب آنها بسیار کم و در برابر مواد شیمیایی نیز پایدار هستند. ضریب انبساط خطی حدودا هفت برابر فولاد دارند.
کاربرد آنها بهصورت پوشش بوده و چسبندگی این پوششها و مقاومت آنها در برابر هوازدگی بسیار مطلوب است. همچنین در علایم راهنمایی، روشنایی، گنبد، نورگیر و سرویسهای بهداشتی به کار میروند و به شکل مایع برای پوشش بام استفاده میشوند.
۲-۱-۷- پلی آمیدها (نایلونها)
نایلونها، بسپارهای خطی هستند و به شکل گروهی از گرمانرمهای بلوری تولید میشوند. استفاده از روانکنندهها، پرکنندهها و سایر افزودنیها در نایلون سبب ارتقای خواصی چون پایداری در برابر تجزیه گرمایی و نور، حمله قارچها و غیره شده و همچنین میتوان از کندسوزکنندهها برای بهبود رفتار در برابر شعله استفاده نمود.
نایلونها دارای ترکیبی از خواص مکانیکی خوب مانند مقاومت در برابر خستگی و خزش، دوام و جهندگی (Resilience) هستند. از معایب آنها جذب رطوبت زیاد است. مقاومت سایشی آنها نیز خوب است. از لحاظ خواص گرمایی برای کاربرد در دمای ۸۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد به مدت طولانی مناسب هستند و این رفتار با استفاده از پایدارکنندههای حرارتی تا ۱۴۰ درجه سانتیگراد افزایش مییابد.
نایلونها در برابر مواد سوختی، روغنها، چربیها و اغلب حلالها (مانند هیدروکربنهای آلیفاتیک و آروماتیک، هیدروکربنهای کلردار، استرها، کتونها و الکلها) پایدارند. همچنین در برابر ترکیبات قلیایی نیز پایداری خوبی نشان میدهند.
از معایب آنها ضعف در برابر اسیدهای معدنی قوی، اسید استیک و حلالیت در فنلها میباشد. پلیآمیدها عایق برق خوبی هستند، اما این خاصیت به شدت نسبت به رطوبت و دما حساس است. ویژگی بارز نایلونها که ضریب اصطکاک کم آنها میباشد، از جمله دلایل مصرف آنها در ساخت و قالبگیری اجزا و قطعات مهندسی سبک، مانند دندهها، بست پنجرهها و پیچ و مهرهها میباشد. همچنین در ساخت روکش سیمها بهکار میروند.
۲-۲- گرماسخت ها
۲-۲-۱- فنل فرمالدئید (PF)
فنل فرمالدئید از ترکیب فنل و فرمالدئید در حضور کاتالیزور بهدست میآید. خصوصیات مواد قالبگیری شده از این نوع بسپار بسیار متغیر بوده و به نوع پرکننده مصرفی در ساخت آنها بستگی دارد. انتخاب پرکننده بر اساس نیاز نهایی و نحوه استفاده از محصول بهدست آمده است. خاک اره، مواد معدنی، آزبست، نایلون، کاغذ، دوده و الیاف شیشه به عنوان پرکننده مصرف میشوند.
مدول زیاد، پایداری در برابر تغییرشکل ناشی از بار و مقاومت فشاری خوب از ویژگیهای مکانیکی این بسپار است. پایداری ابعادی آنها در محدوده دمایی وسیعی مناسب است، اما در دمای بیش از C° ۱۵۰ محدودیت عملکرد دارند.
این بسپارها مقاومت الکتریکی زیادی دارند، در برابر حلالهایی نظیر اسیدهای ضعیف و اکثر مواد پاککننده پایدارند و دارای جذب آب بسیار کمی هستند. اما در برابر اکسیدکنندههای قوی پایدار نیستند.
در مجموع، کاربردهای این بسپار متنوع بوده و بستگی به نوع پرکننده بهکار رفته در آن دارد. از جمله مصارف آن میتوان جعبه فیوز، بدنه ابزار دقیق، اجزای لوازم برقی خانگی، دسته اتو، صفحه داشبورد خودرو، دسته دریل، سرپیچ لامپ و قطعات شیرآلات را نام برد.
زمینه استفاده از مواد | نوع پلیمر | میزان مصرف |
بصورت پارچه بافته شده در معماری | پلی استر/شیشه خردهپی وی سی PVC/ پلی استرPS کربن/Kevlar | حدود ۲۸٫۰۰۰ تنحدود ۱۰۰٫۰۰۰ تن در صد ناچیز |
صفحات نفوذ ناپذیر | پی وی سی PVCپلی اتیلن PE (سبک و سنگین) رزینهای PU/UP/EP SBS اصلاح شده مصرفی Block Co-Polymer Styrene)) | حدود ۲۰۰٫۰۰۰ تنحدود ۲۵۰٫۰۰۰ تن حدود ۵۰٫۰۰۰ تن حدود ۸۸٫۰۰۰ تن |
رنگ های ویژه جاده ها | مایع/ مذاب گرم | حدود ۲۸۰٫۰۰۰ تن |
لوله های فاظلاب و آب و گاز | پی وی سی PVC/ پلی اتیلن PE / پلی پروپیلن PP | حدود ۲٫۷۶۱٫۰۰۰ تن |
بتن های اصلاح شده | کامپوزیت | حدود ۴۸۶٫۰۰۰ تن |